Hemmagjord Ansiktskräm!

Det här inlägget är inte sponsrat och innehåller inga affilitelänkar. 
Jag har köpt alla produkter som används inlägget.

IMG_1817 copy

 

Idag tänkte jag visa dig hur du kan göra din egen ansiktskräm med mandelolja, jojobaolja, sheasmör och bivax! Mandelolja och jojobaolja kan bytas ut mot andra vegetabiliska oljor beroende på vad din hud gillar för oljor.

Om ingredienserna:

IMG_1862 copy

Sheasmör är en väldigt vanlig ingrediens i ekologisk hudvård. Sheasmöret är en olja i fast form som smälter i kontakt med huden. Det verkar extremt återfuktande, samt hävdas att det är både inflammationshämmande och att det påskyndar hudläkningen vid småsår och liknande.

Geranium eterisk olja kan uteslutas, det är inget som är helt nödvändigt för att hudkrämen ska göra nytta. Men jag tycker ändå att det är ett riktigt härligt plus i kanten. Opella.se beskriver oljan såhär:

”Geranium är en mycket användbar olja som passar alla hudtyper då den reglerar både torr och fet hud. Fungerar balanserande och kan därför användas vid de flesta hudbesvär som akne och eksem.
Även användbar vid småsår, brännsår och blåmärken.”

 

Mandelolja är en mycket mild olja som passar alla hudtyper. Mandeloljan är bra för dig med finnar eller oren hy, samt för dig som vill ha lite ’anti-age’ i din hudvård! Detta för att mandelolja bland annat innehåller den naturliga antioxidanten Vitamin E som hjälper huden att slåss mot fria radikaler!

Jojobaolja är min absoluta favoritolja, vilket ni kanske vet eftersom att jag tjatar om den hela tiden, haha! Jojobaolja är egentligen ett flytande vax (!) och gör otroligt mycket gott för huden. Jag lärde mig bland annat under min makeupartistutbildning att jojobaoljan kan penetrera ned djupare i huden än någon annan olja, eftersom att den molekylära sammansättningen av oljan är mycket lik vår huds eget sebum. Häftigt va?! Jojobaoljan verkar balanserande för huden, vilket gör att den passar bra på alla hudtyper.

Bivax verkar skyddande för huden och har också emulgerande egenskaper. Den gör alltså att oljorna och vattnet i hudkrämen inte skär sig, att oljorna lägger sig ovanpå vattnet.

Den här satsen blir endast till en burk om ca 60 ml, men du kan såklart göra dubbel sats- eller mer. Det du kan tänka på i dessa fall är att tillsätta t.ex lite E-vitamin (länk HÄR) för att förlänga hållbarheten på ansiktskrämerna, om du gör flera burkar. Jag tycker att det är så himla roligt att stå i köket och göra dessa krämer, att jag helt enkelt hellre gör små satser lite mer ofta, men det väljer du såklart själv.

 

Recept för 60 ml hemmagjord ansiktskräm

 • 10 g Sheasmör
 • 1 droppe Geranium Eterisk Olja (valfritt)
 • 25 g Jojobaolja
 • 25 g Mandelolja
 • 6 g Bivax
  + 50 g vatten

Du behöver dessa verktyg:

IMG_1679 copy

 • Värmetåliga skålar eller behållare som tål vattenbad
 • En kastrull och något att röra med
 • Stavmixer
 • Mått eller en köksvåg
 • Kökstermometer
 • Förvaringsburk/burkar

OBS, se till att alla redskap är RENA!

IMG_1722 copy

Steg 1

Mät upp mandelolja, jojobaolja, sheasmör och bivax i en skål. Använd en köksvåg eller mått.

IMG_1764 copy

Steg 2

Smält ingredienserna över vattenbad. Bivaxet kommer att smälta sist då det har en smältpunkt på ca 63 grader.

Ta skålen från vattenbadet och ställ åt sidan för att svalna.

IMG_1739 copy

Steg 3

Koka upp nytt vatten och låt det koka någon minut. Häll över 0,5 dl kokhett vatten i en värmetålig glasburk eller skål.

 IMG_1778 copy

Steg 4

Här blir det lite pilligt. Du har nu oljeblandningen i en skål och vattnet i en skål, och du ska vänta tills de båda är 50 grader innan du kan gå vidare. Jag använder mig av en digital kökstermometer som jag låter pendla mellan de olika skålarna. Här gäller det alltså att ha tungan rätt i mun, och jag har tyvärr inget enkelt knep på hur du kan få det att gå smidigare. Men om du snabbt vill ’kyla ned’ vattnet eller oljeblandingen- häll över blandningen i en ny skål! Då sjunker temperaturen fort.

IMG_1780 copy

Steg 5

När blandningarna båda är 50 grader kan du starta stavmixern i oljeblandningen. Häll långsamt i vattnet medan du kör stavmixern. Låt stavmixern gå ett par minuter, sen kan du röra med skeden i ett par minuter (ofta behöver stavmixern någon paus för att inte överhetta) och sen kör du stavmixern igen. Detta gör du enda till krämen har svalnat.

IMG_1800 copy

Steg 6

Om du vill tillsätta eterisk olja kan du göra detta nu. Dosera försiktigt! Jag använde bara en droppe. Rör om.

IMG_1807 copySteg 7

Nu är du klar! Hemmagjord Ansiktskräm är färdig!

IMG_1817 copy

Jag förvarar min ansiktskräm i den här snygga glasburken från Opella som jag har märkt med en snygg retro-lapp som jag skrivit ut på min Dymo-apparat.

16 Replies to “Hemmagjord Ansiktskräm!”

   1. Ja verkligen! Har gjort den flera ggr nu. Presenter till min mamma och andra nära o kära. En tjej på jobbet fick den att smörja in sin bebismage med. Jag är mest glad över att slippa parabener. Den är så användbar. Tack än en gång fina du!!! ??☺️

 1. Hej, har du någon koll på hur lång hållbarheten är för den här ansiktskrämen? Behöver man inte ha i något för extra hållbarhet när det är vatten i?
  Har testat göra från ditt recept och den är jättebra, därför jag undrar om du vet! 😀

  Mvh,

  1. Hej Gabriella! Ledsen för sent svar!
   Det är alldeles riktigt att hållbarheten är rätt kort om en inte tillsätter något konserveringsmedel. Men det finns naturliga tillsatser såsom naturlig e-vitamin som en kan köpa för att tillsätta i produkten- vilket ger längre hållbarhet. Kika till exempel på opella.se, där finns ett bra utbud!

   Kram!

 2. Tack för recept. 🙂 provar detta just nu. Men funderar övertemperaturen, gör fetmahormonet om den hon er bli u de 50grader? De svalnar olika fort ju. 🙂

   1. Oj oj autocorrect var tydligen framme. Det jag skulle skrivit var hur man gör om de olika blandningarna svalnar olika fort.

    Jag gjorde krämen, dem blev bra men kanske lite det för min smak.men superrecept annars. ?

 3. Hej! Tänkte jag skulle testa på denna. Jag vill gärna använda E-vitamin i hållbarhetssyfte. Vid vilket steg ska den hällas i?

  Är det det vita bivaxet du använt? Funkar det gula också?

  1. Hej Isabella! Jag ber om ursäkt för sent svar!
   Jag har använt det vita bivaxet. Jag har aldrig provat med det gula.
   Även gult bivax är en vanlig ingrediens i bivax, men tänk på att den har en doft som det vita bivaxet inte har, och (beroende på hur mycket bivax man använder i ett recept) kan konsistensen variera.

 4. Hej,
  Så roligt med detta recept!
  Verkar tyvärr som att min kräm skiktar sig. Vad kan jag ha gjort fel? Hällde i vattnet för fort kanske?
  Med vänlig hälsning, Emma

 5. Hej Nicolina, tack så för ett bra recept på hur man går till väga kring egen hudvård. Kommer testa i nära framtid. Har du själv till salu ngn burk just av den ansiktskrämen som du beskriver på hur man gör, skulle vilja gärna prova den på min egen hud.
  Lämnar mail, så du kan kontakta mig.
  En riktigt bra blogg! Jag är också sci-fi älskare men även älskar all typ av hudvård, utforskar mycket och provar mig fram, har också gått en make upp utbildning på Make Upp Store i Malmö för 16 år sedan.

 6. Bra men lite rinnig men kan det vara för att jag gjorde dubbel sats och hade lite för lite jojobaolja
  men annars väldigt bra 🙂
  Vi blev lite fundersamma över användandet av geranium. På burken så står det att det är farligt att ha på huden och inte ska in i ögonen…är det bara koncentratet, eller är det inte så bra att ha det i en ansiktskräm?
  Hur mycket E-vitamin skall man ha i?
  Tack för bra recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *