Hur får man sminket att hålla bäst?

Hej godingar! Nu är sommaren äntligen här!!! Min och många andras favorit-årstid, som bjuder på bland annat vamra svettiga dagar, mycket utevistelse med till exempel festivaler och andra härligheter! Under sommaren är det inte lika lätt att springa iväg och bättra på sminket, utan det känns för många extra viktigt att ha smink som håller.

Det första man bör tänka på om man vill få sminket att sitta ordentligt är att ha hudvård som passar ens hudtyp, och se till att det faktiskt är bra grejjer som inte kommer göra dig irriterad om du är ute i solen. Det gäller alltså att börja med hudvård. Jag som jobbar i smink-butik märker att många kommer in och vill ha en foundation som ska lösa hudproblem som t.ex extremt torr hy. Det finns absolut mycket bra foundations som är ultimata för torr hy, men börja med rätt hudvård och lös problemet i grunden! Samma sak gäller fet hy. ”Jag får aldrig sminket att sitta, inte med någon foundation!” Troligtvis behöver du byta hudvårdsrutin.

Innan du sminkar dig:
Se till att ansiktet är helt rent från makeup. Jag brukar alltid dra en bommulstuss med ansiktsvatten över ansiktet för att ta bort överflödiga oljor och annan smuts. Återfukta därefter huden, även om du lätt blir blank! Om du känner att du har en fet hy bör du använda en lätt återfuktning, men ändå något!

Efter återfuktning är det primer som gäller! Primer är ingenting du behöver använda varje dag om du inte vill, men det kan göra väldigt stor skillnad på hållbarheten. Det finns många olika sorters primers. Allt ifrån färgkorrigerande och lystergivande, men mest vanligt är att man använder en nedmattande primer för att minimera risken att huden blir blank under dagen. En primer jobbar också med att släta ut huden så att foundationen glider på bättre och inte fastnar i t.ex fina linjer eller torra fläckar.

Foundation.
Se alltså till att du har en foundation som är rätt till din hudtyp och att den inte skär sig med din hudvård! För ibland händer det! Om du till exempel har en oljebaserad ansiktskräm och en vattenbaserad foundation kan dessa skära sig och ”rinna av” din hud under dagen. Jag är ett stort fan av mineralpuder då jag tycker att det sitter bäst på just min hud, och det kan du dessutom bättra på flera gånger under dagen utan att det blir kakigt! Säg att du har en röd näsa till exempel. Om du har sminkat dig med flytande foundation och därefter pudrat, och så tittar din röda näsa fram under dagen, då kommer det bli kakigt om du vill bättra på din foundation. Flytande foundation ska du aldrig bättra på när du väl har pudrat. Men ett mineralpuder kan du bättra på flera gånger under dagen utan att det ser det minsta konstigt ut! Mineralpuder är det jag oftast rekommenderar om man har svårt att få sminket att sitta.

Puder.
Om du använder en flytande foundation- ANVÄND PUDER! jag hör förvånansvärt många som använder flytande foundation utan puder, och sen tycker att det är konstigt att det inte håller. Det är det absolut inte. Det finns dock foundations som rekommenderas att INTE pudras, och det är såklart en annan sak. Ett puder låser som fast sminket och gör att det sitter under dagen! Många gånger kan det vara bra att ha det puder som ”tillhör” din foundation. Till exempel då jag använder Face Ateliers Ultra Foundation använder jag alltid deras Ultra Powder till då båda är silikonbaserade. Det är inget som är livsviktigt, men de jobbar ofta ihop på ett bra sätt och gör att allt ser bättre ut. Puder är alltså A och O om du vill att sminket ska hålla.

Setting spray.
En setting spray/face mist är en spray man sprayar i ansiktet av olika anledningar. Ofta för att fixera sminket och få det att hålla längre, en del ger också fukt och näring- något som många torrisar behöver under dagen. Det kan vara en bra produkt att ha i väskan om du känner dig torr under dagen. De flesta fuktsprayerna suger även upp överflödigt puder i ansiktet så att man aldrig ser pudrig och kakig ut.

Om du har svårt att få sminket att hålla eller du inte vet vilka produkter du ska ha- gå in i en butik och FRÅGA. Många tycker att det känns lite kymigt, men personalen i butiken är ju där för att hjälpa DIG och inget annat. Berätta om just dina problem och låt dem plocka fram produkter som kommer passa just DIG! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *