Daisy Beauty Expo Dag 1

Förra helgen var jag på världens roligaste mässa; Daisy Beauty Expo. För mig var det tredje året i rad, och det var precis lika bra som alltid.

 

Daisy Beauty Expo är faktiskt mer än bara en mässa. Dagen innan själva mässan erbjuds gästerna att besöka föreläsningar på Hotell Birger Jarl. Jag var självklart på plats. Plugghästen i mig kan inte få nog av föreläsningar trots snart tre år på universitetet.

Jag kom fram till Birger Jarl vid klockan ett på dagen, väldigt glad över att föreläsningarna började lite senare än tidigare år. I fjol anlände jag verkligen med andan i halsen efter att ha småsprungit från centralen. För att missa någon av föreläsningarna har aldrig varit på kartan, och speciellt inte den första inledande presentationen av Daisy Beautys chefredaktör Kicki Norman. Men i fredags hann jag komma landa på mitt fina hotellrum innan jag traskade ned till konferensavdelningen på hotell Birger Jarl.

Efter att ha hälsat på Kicki och några av de andra gästerna var det dags att vässa öronen. Kicki hälsade oss välkomna och började som vanligt presentera sig själv och Daisy Beauty. Hon berättar att hon utbildade sig till journalist direkt efter gymnasiet och har således inte haft någon annan yrkesroll än journalist.

”Tidningar är min grej, säger Kicki då hon beskriver sig själv som ”jättemycket journalist”.

Hon berättade att Daisy Beauty började som ett hobbyprojekt för henne och hennes partner Sam Bergenstråle. Det som senare blev sveriges största skönhetsmagasin var till en början blott en hemsida som samlade beautyrecensioner (något som fortfarande finns på hemsidan!).

Kicki fortsätter presentationen med att ställa den komplexa frågan ”Vad är Beauty?”. Ett av svaren var att det är ett specialintresseNågot att nörda ned sig i, precis som människor gjort i alla tider med bilar eller musik. Dessvärre är skönhet enligt många inte riktigt legitimt att ha som specialintresse. Jag håller med Kicki om att detta mest troligt är på grund av att ses som ett ”kvinnligt” intresse. Kicki uppmanade oss att fortsätta ta konflikten. Skönhet kan VISST vara ett specialintresse!

Som Beingglory sa; Vain is only a sin because a woman who believes she deserves good things is harder to commodify. (länk)
Gratis bild från Pixbay
Kicki fortsätter med att berätta om Clean beauty. Kort sammanfattat: naturligt är inte alltid bäst.

Därefter talade Kicki om skönhetsmyter. Dessa uppbringade många skratt eftersom skönhetsnördarna i publiken såklart vet att de inte stämmer.

  • MYT: Naturliga ingredienser är giftfria. Syntetiska ingredienser är giftiga. (Nej, i vissa (många) fall är syntetiska ingredienser bättre för huden.
  • MYT: Parabener ger cancer. (Nej, det finns inget stöd för detta)
  • MYT: Kroppen äter det du smörjer den med. (Nej, detta ska vara långt under en procent, plus att kroppen detoxar sig själv)
  • MYT: Plast i haven kommer från skönhetsindustrin. (Mindre än 1 % kommer från skönhetsindustrin)
  • MYT: Hudvård är inte genast bättre bara för att du kan äta den.

 


Därefter var det dags för en föreläsning av NCP.

NCP är ett företag som jag kände igen för sina parfymer. Vad jag inte visste var att de ifjol även lanserade hudvård! NCP Olfactives är deras brand för parfym, och NCP Essentials kallas hudvården.

Såväl parfymerna som hudvården har ett lite speciellt koncept, där du ska blanda och kombinera produkterna för att de ska vara så kompatibla som möjligt till dig själv. Parfymerna blandas, och hudvården kombineras.

Märket grundades av Noomi Rapace tillsammans med Steve Terry. Men för hudvårdslinjen har de tagit hjälp av en hudterapeut som kan hud väl: Lena Claesson. Hon berättar för oss att det är viktigt att en analyserar ens egen hud lite då och då för att komma fram till vad huden behöver. Lena beskriver tre olika begrepp som hon använder sig av:

  • Zoning: Då en arbetar med olika produkter för olika zoner.  Detta eftersom huden i ansiktet kan ha olika hudtillstånd i olika zoner i ansiktet. Där känner jag verkligen igen mig; med torra kinder och en oljig t-zon är det ibland svårt att få hela ansiktet i balans.
  • Layering: Då en lägger flera produkter ovanpå varandra. Exempelvis ett serum med fett, ett annat med fukt.
  • Mixing: Då en blandar olika produkter, exempelvis droppar i sitt serum i ansiktskrämen eller ansiktsmasken för att ge den en extra kick.
Alla hudvårdsprodukter från NCP går att kombinera med varandra. Alla produkter är doftfria och veganska, och lanseras vecka 6 på Apotek hjärtat.

Sist, men absolut inte minst- fick vi oss en matnyttig föreläsning från Skintology Stockholm.

Skintology Stockholm är ett svenskt märke som är relativt nya på marknaden. Vi fick träffa Lill Andersen och Maria Lund som själva utgör märket. Lill är hudterapeut och Maria är makeupartist i grunden och har sedan dess en ”cosmetic scientific bachelor” i cosmetic science. Maria berättar att de har ett labb där hon står och pillar med ingredienser och gör recepten til produkterna. Jäsiken så spännande det låter, eller hur? Labbet och produktionen av hudvårdsprodukterna sker i Dverige, förutom maskerna som tillverkas i Korea. Maria berättar att de endast vill använda ingredienser som det finns mycket studier på.

I november 2018 lanserade de två arkmasker gjorda i cellulosa-material. Materialet ska hjälpa till att slussa ned alla aktiva ingedienser i serumet djupare ned i huden. Arket ska även ha en riktigt schysst passform och sitta fast som en andra hud. Efter de två arkmaskerna bestämde de sig för att lansera serum. Detta resulterade i essencen Activator Booster (som används innan serum) och Hyaloronic Concentrate.

I oktober 2019 lanserade Skintology Stockholm en ansiktsrengöring; skummande men återfuktande. Fun fact: rengöringen är en av finaliserna i Daisy Beauty Awards! Maria berättar att de har lyckats få den skummande rengöringen att samtidigt vara återfuktande, då den innehåller vattenlöslig olja.

Maria pratar mycket om hyaluronsyra, och berättar om skillnaden på högmolekylär och lågmolekylär hyaluronsyra.

  • Högmolekylär: ger fukt, lugnar huden, förbättrar elasticiteten och återfuktar.
  • Lågmolekylär: Minskar rynkdjup då den har en plumpande effekt.
Skintology Stockholm finns bland annat att köpa på Bangerhead.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *